May 27, 2008

Distinctly Australian

Grass trees, nog altijd kijk ik er telkens weer spontaan van op. Van alle vreemde planten hier hebben ze dan ook het meest mijn hart gestolen. Misschien omdat ze enkel down under voorkomen en er geen typischer voorbeeld bestaat van de zo aparte en exotische natuur in Australie: een vreemde combinatie van zwartgeblakerde stammen getooid met lange baarden en haar dat op een glasvezellamp lijkt. Misschien ook omdat ze van tijd tot tijd graag eens middenin een bosbrand zitten, al was het maar om in bloei te schieten. Of misschien omdat de ouderdom erop af te lezen staat aangezien ze maar met 1-2,5cm/jaar groeien. Een metershoog exemplaar dwingt dan onmiddellijk de nodige respect en ontzag af. Hoewel, af en toe als het er plots moet op aankomen gaat het ineens wel heel snel met een grote (4m) puntvormige bloem die er op een paar dagen bovenaan uitschiet.
x
We hebben ondertussen een kleintje op ons balkon staan tussen de bloeiende citrusboom en Eucalyptusscheutjes. Stiekem dromen we ervan om die terug mee te nemen naar Europa. Zet zoiets maar eens in de tuin, da’s pas stijl. In afwachting totdat ie wat groter wordt (dat zal voor de volgende generatie zijn) zoeken we er de reuze exemplaren voorlopig uit in volle natuur hier.
x
Op terugweg van onze kampeertocht in Warrumbungle NP zijn we dan ook speciaal omgereden voor Coolah Tops NP. Hier zouden zich immers de meest indrukwekkende grass trees van het land bevinden. En het moet gezegd, af en toe tussen de Eucalyptussen doemde er plots een heel bos op van enorme opeengepakte grass trees met stammen die zich in twee, drie of meer verschillende kronen vertakken. Genoeg om ons nog maar eens in een andere exotische wereld ver weg van Europa te voelen.
x
as if being watched from around a Eucalyptus tree - Coolah Tops NP
x
x
x
x
x
Flowering grass tree - Booderee NP
x

No comments: